Produkty mające korzystny wpływ lub brak wpływu na cholesterol

cholesterol
cholesterol

Cholesterol jest substancją niezbędną do życia i posiada istotne znaczenie w procesie trawienia. Kiedy zaczyna być szkodliwy dla zdrowia? Wtedy gdy występuje w nadmiarze w organizmie człowieka, szkodząc zdrowiu i powodując ciężką chorobę miażdżycę. Jakie więc produkty mają korzystny wpływ na cholesterol bądź braku wpływu? Oto one:

1). Tłuszcze – w tej grupie możemy śmiało spożywać oleje: kukurydziany, słonecznikowy, z nasion winogron oraz margaryny (zwykłe lub odtłuszczone, z oleju kukurydzianego czy słonecznikowa).
2). Mięso – śmiało możemy spożywać takie rodzaje mięsa jak: cielęcina, kurczak (bez skóry), indyczka, dziczyzna, królik, perliczka, gołąb.
3). Produkty mleczne – w tej grupie bezpieczne jest spożywane mleka odtłuszczonego oraz jogurtu i białego sera o zawartości 0% tłuszczu. Można też dodatkowo spożywać jogurt lub biały ser o maksimum 20% zawartości tłuszczu.
4). Ryby – z ryb wskazane są przede wszystkim gatunki tłuste: makrela, łosoś, tuńczyk, limanda, sardynki. Można też dodatkowo spożywać niektóre gatunki ryb chudych: dorsz czy mintaj. Z mięczaków spożywać możemy: ostrygi lub małże.
5). Pieczywo – z pieczywa możemy spożywać chleb żytni czy zwykły.
6). Jajka – z jajka nie spożywamy żółtka a tylko białko.
7). Produkty zbożowe – w tej grupie wskazane jest jedzenie ziemniaków, klusek z mąki ziemniaczanej, ryżu, drobnych kasz, fasolki szparagowej żółtej i zielonej oraz soczewicy.
8). Owoce – spożywamy tylko świeże. Jemy jeden owoc na posiłek.
9). Warzywa – dozwolone jest jedzenie wszystkich warzyw, tylko nie można przesadzać z ilością spożywaną w ciągu dnia.
10). Słodycze – dozwolone jest jedzenie herbatników bądź biszkoptów. Możemy spożywać również ciasta lub ciastka pieczone na oleju lub margarynie słonecznikowej. Należy unikać cukru.
11). Napoje – śmiało możemy pić wodę mineralną bądź źródlaną. Bezpieczne jest też picie napojów z ziół, herbaty czy słabej kawy. Z alkoholi możemy pić piwo bezalkoholowe. Natomiast wszystkie rosoły (buliony) najlepiej przyrządzać ze świeżych warzyw i mięsa a nie z kostki.

Photo credit: juhansonin / Foter / CC BY